80 g cukru
1 jajko
2 szklanki mąki
5 kropli ekstraktu rumowego
6 kostek czekolady mlecznej
Opcjonalnie ½ łyżeczki do pieczenia (mi urosły bez proszku)
Krok 1
Margarynę ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera.
Krok 2
Dodajemy jajko, kilka kropli ekstraktu rumowego, miksujemy.
Krok 3
Dodajemy mąkę i zaczynamy mieszać nasze ciasto łyżką.
Czekoladę kroimy drobno, dodajemy i całość mieszamy łyżką.
Krok 4
Zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią do momentu kiedy zrobi się gładkie i elastyczne (Nie powinno się kleić do rąk). Formujemy z ciasta kulę, a następnie mniejsze kulki. Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka.
Krok 5
Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka. W odstępach układamy nasze kruche ciasteczka czekoladowe na wysmarowanej tłuszczem foremce. Pieczemy do ich zarumienienia przez około 14-17 minut w temperaturze 190 stopni (nie dłużej bo będą twarde). Smacznego!
Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu