Kruche ciasteczka czekoladowe

Kruche ciasteczka czekoladowe

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 16

Ciasteczkom czekoladowym naprawdę ciężko się oprzeć! Muszę przyznać, że z tego przepisu wręcz rozpływają się w ustach.

Składniki:

½ kostki miękkiej margaryny
80 g cukru
1 jajko
2 szklanki mąki
5 kropli ekstraktu rumowego
6 kostek czekolady mlecznej
Opcjonalnie ½ łyżeczki do pieczenia (mi urosły bez proszku)

Sposób przygotowania:

Krok 1  

Margarynę ucieramy z cukrem na wysokich obrotach miksera.
 
 
 

Krok 2  

Dodajemy jajko, kilka kropli ekstraktu rumowego, miksujemy.
 
 
 

Krok 3 

Dodajemy mąkę i zaczynamy mieszać nasze ciasto łyżką.

Czekoladę kroimy drobno, dodajemy i całość mieszamy łyżką.
 
 
 

Krok 4 

Zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią do momentu kiedy zrobi się gładkie i elastyczne (Nie powinno się kleić do rąk). Formujemy z ciasta kulę, a następnie mniejsze kulki. Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka.
 
 
 

Krok 5 

Widelcem je delikatnie przygniatamy robiąc znaczek ciastka. W odstępach układamy nasze kruche ciasteczka czekoladowe na wysmarowanej tłuszczem foremce. Pieczemy do ich zarumienienia przez około 14-17 minut w temperaturze 190 stopni (nie dłużej bo będą twarde). Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy