Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Pyszny dodatek do obiadu, przede wszystkim do róznego rodzaju mięs, najpopularniejsze to oczywiście mielone z buraczkami. Z dodatkiem smalcu, dzięki któremu buraczki nabierają swojego "smaczku". Zapraszam do spróbowania!

Składniki:

0,5 kg buraczków ćwikłowych

1 łyżka mąki

1 łyżka smalcu

Sól

Pieprz

Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie. Odlać wodę, pozostawić do wystudzenia. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę. Buraczki przełożyć na patelnię (do zasmażki) i smażyć przez chwilę.

Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Podawać jako dodatek do obiadu, pyszne są z kotletami mielonymi.

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy