Pyszny dodatek do obiadu, przede wszystkim do róznego rodzaju mięs, najpopularniejsze to oczywiście mielone z buraczkami. Z dodatkiem smalcu, dzięki któremu buraczki nabierają swojego "smaczku". Zapraszam do spróbowania!
0,5 kg buraczków ćwikłowych
1 łyżka mąki
1 łyżka smalcu
Sól
Pieprz
Szczypta cukru
Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować, aż będą miękkie. Odlać wodę, pozostawić do wystudzenia. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę. Buraczki przełożyć na patelnię (do zasmażki) i smażyć przez chwilę.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem. Podawać jako dodatek do obiadu, pyszne są z kotletami mielonymi.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu