Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Moja mama podawała buraczki zasmażane do kotelta mielonego i ziemiaków puree. 

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, cukier
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Przepis na buraczki zasmażane:

  1. Buraki wyszorować, dokładnie opłukać i ugotować. Ugotowane i ostudzone buraki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  2. Zrobić zasmażkę: na patelni stopić masło, dodać mąkę. Zrumienić na jasnozłoty kolor.
  3. Do zasmażki dorzucić buraki, dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć dodając do smaku cukier, sól, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Buraczki zasmażane do obiadu gotowe. Smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy