Buraczki zasmażane.

Buraczki zasmażane.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie buraczki są pysznym dodadatkiem do drugiego dania. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i mięsem. Można je podać na ciepło lub na zimno. Polecam.

Składniki:

2-3 łyżki masła do smażenia

1 kg buraków ćwikłowych

sok z cytryny według uznania

sól i pieprz do smaku

szczypta cukru

Sposób przygotowania:

1. Buraki dokładnie szorujemy i myjemy, następnie przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Buraczki gotujemy do miękkości.

2. Ugotowane studzimy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o małych oczkach.

3. Następnie w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte buraczki i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.

4. Buraczki pzyprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z cytryny.

5. Buraczki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy