Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Botwinka mojej babci

print Drukuj
Botwinka mojej babci

WszelkiePrzepisy.pl

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.6

53 ocen

Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Botwinka to mój numer jeden. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół.

składniki
  • Oczywiście botwinka- 2 pęczki
  • Masło – około 2 łyżek
  • Śmietana – 4-5 łyżek
  • Marchew – 1 sztuka
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie – kilka ziaren
  • Liść laurowy – 2 szt.
sposób przygotowania

Botwinka, jak to zrobić krok po kroku:

  1. Całą botwinkę trzeba dokładnie umyć. Na liściach może być dużo ziarenek piasku, więc trzeba to zrobić porządnie.
  2. Następnie kroimy liście, łodygi i młode buraczki w drobne kawałki. Liście można kroić w paseczki.
  3. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną masła, dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli lubicie zupy przygotowywane na mięsie, można użyć kurczaka lub żeberek. Ja lubię lekkie zupy bez mięsa.
  4. Gdy bulion będzie już gotowy (warzywa mają być miękkie), dodajemy botwinkę.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Aby botwinka się nie zwarzyła można do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Ja podaję botwinkę z gotowanymi na twardo jajkami i posypaną natką pietruszki.

Botwinka gotowa. Prawda, że proste?

Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!