Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Przepis na pieczony boczek

print Drukuj
Przepis na pieczony boczek

Fotolia.com

Ocena:
4.2

21 ocen

Pieczony boczek z odrobiną ćwikły z chrzanem lub musztardy nie znajdzie się pewnie w menu osób liczących każdą kalorię, ale na stole smakoszy - już tak! Odpowiednio przyprawiony pieczony boczek jest smaczny i aromatyczny. Na dowód, powiem tylko, że w czasie ostatnich świąt, to właśnie pieczony boczek zniknął z półmiska z wędliną najszybciej!

składniki
  • surowy boczek wieprzowy - kawałek ok. 1 kg
  • czosnek - 5 ząbków
  • majeranek - 3 łyżeczki
  • liście laurowe - 3
  • sól
  • świeżo mielony pieprz czarny
sposób przygotowania

Jak przygotować pieczony boczek?

  1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem i pokruszonymi liśćmi laurowymi.
  3. Tak przygotowany boczek owinąć folią i odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny.
  4. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
  5. Piec 80 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Pieczony boczek może być też przygotowany w rękawie do pieczenia.  Mam nadzieję, że po tym przepisie docenicie smak domowego pieczonego boczku! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!