Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka

Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na pieczony boczek. Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka. Pieczony boczek w innym wydaniu ma bardzo dobrze wyczuwalny i aromatyczny smak suszonej śliwki :) bardzo smakował mojej całej rodzinie, idealny zamiast sklepowych wędlin:)

 

 

Składniki:

  • 0,30kg fileta z kurczaka
  • 0,30kg suszonej śliwki
  • 0,1kg kaszy jęczmiennej (1 torebka)
  • 1kg chudego, grubszego boczku wieprzowego (bez skóry)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pieczony boczek, tym razem faszerowany:

  1. Boczek dokładnie umyć, przeciąć w poprzek na pół, lecz nie do końca, tak żeby otrzymać jeden duży płat, jeżeli jest za gruby to troszkę rozbić tłuczkiem.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę dodać sól, pieprz, przyprawę do grilla, majeranek, słodką paprykę, suszoną cebulę. Składniki dokładnie wymieszać, natrzeć boczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  3. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
  4. Filet z kurczaka, suszone śliwki, cebulę i kaszę gryczaną zmielić maszynką, dodać jajko, bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrobić na jednolitą masę.
  5. Na boczek wyłożyć farsz ,zwinąć jak roladę, obwiązać sznurkiem, związać końce.
  6. Roladę boczkową przełożyć do worka foliowego, zamknąć i piec około 80 minut w temperaturze 190 stopni C. Dodatkowo podczas pieczenia roladę obracać w piekarniku tak aby dokładnie upiekła się z każdej strony.

Boczek faszerowany doskonały na kanapki ale i nie tylko.

Smacznego:)

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy