Tradycyjnie pieczony boczek

Tradycyjnie pieczony boczek

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!

Składniki:

  • surowy chudy boczek - 1 kg
  • cebula - 2
  • czosnek - 2 ząbki
  • margaryna - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto sposób przygotowania tradycyjnie pieczonego boczku:

  1. Boczek myjemy i odcinamy skórę.
  2. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą.
  3. Boczek nacieramy czosnkiem, oprószamy zmieszanymi pokruszonymi ziołami i odstawiamy na 2-3 godz.
  4. Układamy boczek w brytfannie, tłuszczem do spodu, podlewamy stopioną margaryną.
  5. Pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
  6. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku.
  7. Pieczemy jeszcze 15-20 min.

Przed podaniem pieczony boczek należy ostudzić. Ostudzony pieczony boczek łatwiej się kroi na cienkie plastry. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy również

rolada-boczkowa2

Rolada boczkowa

Pyszna i co najważniejsze domowa rolada z boczku idalna do pieczywa podawana dodatkiem chrzanu lub dżemu borówkow...
boczek-faszerowany-suszona-sliwka-i-filetem-z-kurczaka

Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka

Przepis na pieczony boczek. Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką i f...
przepis-na-pieczony-boczek

Przepis na pieczony boczek

Pieczony boczek z odrobiną ćwikły z chrzanem lub musztardy nie znajdzie się pewnie w menu osób liczących każdą ka...
tradycyjnie-pieczony-boczek

Tradycyjnie pieczony boczek

Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjni...
boczek-pieczony

Boczek pieczony

Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Dobry na ciepło i na zimno. Mniam

Zobacz więcej przepisów na:

Boczek pieczony

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy