Pieczony boczek zawijany


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
18 Ocen

Ilość porcji: 0
Własnoręcznie przygotowany pieczony boczek daję gwarancję wędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek i podstawowe przyprawy. U mnie w domu króluje pieczony boczek zawijany - soczysty i świetny na kanapkę!
Składniki:
- boczek surowy bez skóry - 1 kg
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- ostra musztarda - 2 łyżki
- czosnek - 6 ząbków
- cebule - 3 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie - 4 szt.
- rozmaryn - 2 gałązki
- tymianek - 3 gałązki
- smalec - 2 łyżki
- oliwa - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Jak robię pieczony boczek zawijany?
- Mięso myję, osuszam i nacieram czosnkiem.
- Posypuję solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką.
- Mięso z jednej strony nacieram musztardą.
- Przygotowany boczek zwijam, obwiązuję ciasno sznurkiem i odstawiam na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc, aby mięso się zamarynowało.
- Przygotowany rulon mięsa obtaczam w oliwie i układam w naczyniu żaroodpornym.
- Na spód wkładam 2 łyżki smalcu, układam pokrojoną cebulę, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie.
- Nagrzewam piekarnik do 160 stopni i wkładam nasz boczek.
- Po 30 minutach temperaturę zmniejszam do 130 stopni.
- Co jakiś czas mięso obracam i polewam sosem, który powstaje podczas pieczenia.
Boczek zawijany pieczemy ok. 2,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. Możemy ukroić mały brzeg, żeby sprawdzić czy jest już gotowy. Smacznego!
Autor: Andrzej
Polecamy również

Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka
Przepis na pieczony boczek. Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką i f...
Tradycyjnie pieczony boczek
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjni...
Pieczony boczek
Przepis na pieczony boczek. Pyszny boczek pieczony, rozpływający się w ustach, który doskonale zasmakuje każdemu...
Rolada boczkowa
Pyszna i co najważniejsze domowa rolada z boczku idalna do pieczywa podawana dodatkiem chrzanu lub dżemu borówkow...
Boczek pieczony
Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Dobry na ciepło i na zimno. MniamZobacz więcej przepisów na:
Boczek pieczony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.