Pieczony boczek zawijany

Pieczony boczek zawijany

Ocena:

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 0

Własnoręcznie przygotowany pieczony boczek daję gwarancję wędliny pozbawionej szkodliwej chemii i konserwantów. Wystarczy dobrej jakości boczek i podstawowe przyprawy. U mnie w domu króluje pieczony boczek zawijany - soczysty i świetny na kanapkę!  

Składniki:

  • boczek surowy bez skóry - 1 kg
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ostra musztarda - 2 łyżki
  • czosnek - 6 ząbków
  • cebule - 3 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 4 szt.
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • tymianek - 3 gałązki
  • smalec - 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Jak robię pieczony boczek zawijany?

  1. Mięso myję, osuszam i nacieram czosnkiem.
  2. Posypuję solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką.
  3. Mięso z jednej strony nacieram musztardą.
  4. Przygotowany boczek zwijam, obwiązuję ciasno sznurkiem i odstawiam na 3-4 godziny a najlepiej na całą noc, aby mięso się zamarynowało.
  5. Przygotowany rulon mięsa obtaczam w oliwie i układam w naczyniu żaroodpornym.  
  6. Na spód wkładam 2 łyżki smalcu, układam pokrojoną cebulę, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskie.
  7. Nagrzewam piekarnik do 160 stopni i wkładam nasz boczek.
  8. Po 30 minutach temperaturę zmniejszam do 130 stopni.
  9. Co jakiś czas mięso obracam i polewam sosem, który powstaje podczas pieczenia.

Boczek zawijany pieczemy ok. 2,5 godziny, w zależności od grubości mięsa. Możemy ukroić mały brzeg, żeby sprawdzić czy jest już gotowy. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy