Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Barszcz ukraiński zabielany

print Drukuj
Barszcz ukraiński zabielany

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
5.0

2 oceny

Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!

składniki
  • rosół lub bulion warzywny (ewentualnie woda) - 2 l
  • buraki - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • włoszczyzny (z kapustą) - 1 pęczek
  • ziemniaki - 4-5 szt.
  • ugotowana biała fasola - pełna garść
  • mięso (wieprzowina, wołowina lub drób) - 20-25 dag
  • pomidory - 2-3 szt.
  • jabłko - 1 szt.
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • koncentrat buraczany dla koloru
sposób przygotowania

Jak ugotować barszcz ukraiński zabielany?

  1. Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (lub rosołem albo bulionem), ugotować prawie do miękkości. Co jakiś czas zdjąć łyżką z powierzchni tworzącą się pianę (szumowiny).
  2. Cebulę pokroić na cząstki, ziemniaki w dość dużą kostkę, włoszczyznę i buraki zetrzeć na tarce do warzyw, kapustę poszatkować. Do zupy włożyć cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty).
  3. Gotować około 10 minut, po czym, dodać buraki.
  4. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, włożyć ziemniaki, kapustę, pomidory (albo koncentrat) oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko.
  5. Kiedy i te składniki zrobią się miękkie, przyprawić zupę do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, ewentualnie dodać nieco koncentratu buraczanego, aby poprawić kolor.

Podając, na każdej porcji połozyć po 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany. Posypać posiekanym koperkiem i barszcz ukraiński zabielany gotowy. Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 2
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!