Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Barszcz ukraiński z jajkiem

print Drukuj
Barszcz ukraiński z jajkiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

7 ocen

Pyszny barszcz ukraiński z fasolą, kapustą to zupa, której nauczyła mnie moja babcia. Jest bardzo smaczna. Sekretem dobrego barszczu ukraińskiego jest wywar na delikatnym mięsie. Mój barszcz ukraiński z jajkiem gotuję najczęściej na indyku lub kurczaku oraz żeberkach. Taki barszcz ukraiński jest mistrzowski!

składniki
  • biała fasola - 150 g
  • żeberka - 300 g
  • skrzydło z indyka (ok. 300 g) - 1 szt.
  • buraki - 4 średnie
  • ziemniaki - 4 średnie
  • poszatkowana biała kapusta - 150 g
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1 mały
  • cebula przyrumieniona na palniku - 1 mała
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól morska do smaku
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • śmietana kremówka 2-3 łyżki
  • posiekany koperek 2 łyżki
  • pieprz
  • jajko ugotowane na twardo - (1 jajko / os.)
sposób przygotowania

A oto jak robię barszcz ukraiński z jajkiem:

1.     Fasolę przepłukuję, zalewam wodą i odstawiam na całą noc.

2.     Na drugi dzień gotuję do miękkości i odcedzam zostawiając szklankę wody.
3.     Wypłukane mięso wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), gotuję i zdejmuję szum.
5.     Obrane marchewki, pietruszkę i seler wrzucam do mięsnego wywaru wraz z przypaloną cebulą.
6.     Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, wywar z fasoli i gotuję na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.     Do osobnego garnka z wrzącą wodą wrzucam umyte buraki i gotuję przez ok. 40 min do miękkości. Obieram i kroję w cienkie słupki.
8.     Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
9.     Kiedy żeberka będą już miękkie dodaję ziemniaki i gotuję przez 10 min.
10.  Po tym czasie dodaję kapustę i gotuję przez 5 min.
11.  Wyjmuję żeberka, usuwam kości i kroję mięso w kostkę.
12.  Do zupy wrzucam buraki, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą do smaku i mieszam.
13.  Ostrożnie wlewam śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypuję koperek, mieszam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14.  Marchewkę kroję w plasterki lub ucieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy razem z mięsem.
15.  Podaję z jajkiem na twardo.

Barszcz ukraiński z jajkiem według przepisu mojej babci to nie jest może zupa ekspresowa, ale uwierzcie, że jest jest to danie pięciogwiazdkowe:) Taki barszcz ukraiński jest tak smaczny, że latem gotuję go z drobną wariacją: fasolę zastępuję bobem. Gorąco polecam!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!