Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Barszcz ukraiński z jajkiem

print Drukuj
Barszcz ukraiński z jajkiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

7 ocen

Pyszny barszcz ukraiński z fasolą, kapustą to zupa, której nauczyła mnie moja babcia. Jest bardzo smaczna. Sekretem dobrego barszczu ukraińskiego jest wywar na delikatnym mięsie. Mój barszcz ukraiński z jajkiem gotuję najczęściej na indyku lub kurczaku oraz żeberkach. Taki barszcz ukraiński jest mistrzowski!

składniki
  • biała fasola - 150 g
  • żeberka - 300 g
  • skrzydło z indyka (ok. 300 g) - 1 szt.
  • buraki - 4 średnie
  • ziemniaki - 4 średnie
  • poszatkowana biała kapusta - 150 g
  • marchewka - 2 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • seler - 1 mały
  • cebula przyrumieniona na palniku - 1 mała
  • liść laurowy - 1 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól morska do smaku
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • śmietana kremówka 2-3 łyżki
  • posiekany koperek 2 łyżki
  • pieprz
  • jajko ugotowane na twardo - (1 jajko / os.)
sposób przygotowania

A oto jak robię barszcz ukraiński z jajkiem:

1.     Fasolę przepłukuję, zalewam wodą i odstawiam na całą noc.

2.     Na drugi dzień gotuję do miękkości i odcedzam zostawiając szklankę wody.
3.     Wypłukane mięso wkładam do garnka, zalewam zimną wodą (mięso ma być w całości przykryte), gotuję i zdejmuję szum.
5.     Obrane marchewki, pietruszkę i seler wrzucam do mięsnego wywaru wraz z przypaloną cebulą.
6.     Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, trochę soli, wywar z fasoli i gotuję na wolnym ogniu przez 1-1,5 h pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości żeberek.
7.     Do osobnego garnka z wrzącą wodą wrzucam umyte buraki i gotuję przez ok. 40 min do miękkości. Obieram i kroję w cienkie słupki.
8.     Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.
9.     Kiedy żeberka będą już miękkie dodaję ziemniaki i gotuję przez 10 min.
10.  Po tym czasie dodaję kapustę i gotuję przez 5 min.
11.  Wyjmuję żeberka, usuwam kości i kroję mięso w kostkę.
12.  Do zupy wrzucam buraki, dodaję sok z cytryny, doprawiam solą do smaku i mieszam.
13.  Ostrożnie wlewam śmietanę, wcześniej dodając do niej kilka łyżek barszczu, wsypuję koperek, mieszam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
14.  Marchewkę kroję w plasterki lub ucieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy razem z mięsem.
15.  Podaję z jajkiem na twardo.

Barszcz ukraiński z jajkiem według przepisu mojej babci to nie jest może zupa ekspresowa, ale uwierzcie, że jest jest to danie pięciogwiazdkowe:) Taki barszcz ukraiński jest tak smaczny, że latem gotuję go z drobną wariacją: fasolę zastępuję bobem. Gorąco polecam!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!