Brokułowa zupa.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Jest to lekka i szybka w przygotowaniu zupa. Polecam na obiad.
Składniki:
Składniki na zupę:
kawałek selera
1 pietruszka
2 marchewki
1 brokuł
około 4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany 12 %
2 łyżki posiekanego koperku ( świeżego, suszonego lub mrożonego )
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy.
3. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości warzyw.
4. Następnie do warzyw wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem, na koniec dodajemy koperek.
5. Podajemy i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Zupa Biała
Róznie nazywamy tą zupę u mnie białą a jest robiona na kwasie z kapusty.Zupa-krem marchewkowa
To bardzo sycąca i pyszna zupka, którą zachwyci się nie jeden z Was.Zupa ogonowa
Zupę ogonową pamiętam z czasów dzieciństwa. Swoją wersję tej zupy wzbogacam białą fasolą.Meksykańska zupa batatowa
Smaczna, słodka zupa z batata. Można ją przyrządzić w wersji łagodnej lub na ostro.Gulaszowa z zacierkami
Bardzo fajna zupa i pożywna, zacierkami jak kiedyś robiły nasze Babcie.Zobacz więcej przepisów na: