Zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem

Zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Bardzo smaczna i sycąca zupa. Z dodatkiem pomidorów i papryki, z makaronem idealna na jesienno-zimową pogodę. Serdecznie polecam!

Składniki:

1,5 litra rosołu

1 marchewka

1 pietruszka

1 papryka

1 cebula

3 ziemniaki

Koperek

Sól

Pieprz czarny

Lubczyk

Czosnek

Makaron np. nitki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju (lub smalcu)

Mąka

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić w kostkę, paprykę w paski, wszystkie warzywa wrzucić na patelnię, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę dusić na 1 łyżce smalcu (lub oleju).

Następnie wszystko wrzucić do garnka z grubym dnem, zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i pieprzem.

Ze smalcu (lub oleju) i mąki zrobić delikatną zasmażkę, aby zagęścić nią zupę.

Ugotować makaron, podawać z gorącą zupą i posiekanym koperkiem na wierzchu.

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy