Nie ma to jak zdrowe i świeże warzywa z własnego ogródka, wychodzi nam wtedy pyszna i aromatyczna zupa. Polecam na pyszny i lekki obiad.
Składniki na zupę:
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 kg dojrzałych pomidorów
3-4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
natka pietruszki według uznania
sól i pieprz do smaku
suszona bazylia według uznania
Dodatkowo:
10 dag makaronu ( u mnie wstążki )
1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
2. Pozstałe warzywa obieramy i myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
3. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę je przesmażamy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
4. Gdy warzywa bedę miękkie zupę dokładnie miksujemy blenderem i na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
5. Makaron gotujemyw osolonej wodzie i dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakłądamy porcje makaronu i zupy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
7. Smacznego.
Zupa pomidorowa z ziemniakami i makaronem.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu