Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Krem kalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno  na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego! 

Składniki:

  • Kalafior ok. 500g
  • Cebula 1 sztuka
  • Por 1 sztuka
  • Czosnek 3 ząbki  
  • Seler ćwiartka
  • Ziemniak 1 duży
  • Bulion 250 ml
  • Mleko 250ml
  • Jogurt naturalny 150 ml
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Chrzan 2 łyżki
  • Pieprz biały 1/2 łyżeczki
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Aby przygotować krem kalafiorowy należy:

  1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w talarki cebulę, pora i zmiażdżony czosnek - zeszklić 
  2. Ziemniaka obrać, umyć i pokroić w kostkę
  3. Do cebuli i pora dodać seler, kalafior (różyczki) i ziemniaka - zalać bulionem i mlekiem
  4. Całość należy doprowadzić do wrzenia
  5. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 minut, aż warzywa zmiękną. 
  6. Przestudzić, dokładnie zmiksować na krem
  7. Dodać jogurt, cytrynę,  chrzan, a nastepnie doprawić białym mielonym pieprzem

Krem podawać obsypany natką

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy