Składniki na zupę:
1 puszka białej fasolki ( drobnej )
20 dag wędzonego boczku
4 duże ziemniaki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
czarny pieprz mielony do smaku
sól do smaku
woda
ulubione przyprawy do smaku
1. Najpierw przygotowuję składniki: Cebulę i czosnek obieram i kroję razem z boczkiem na małą kostkę. Ziemniaki obieram, myję i kroję w większą kostkę. Fasolkę odsączam z zalewy.
2. Następnie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażam i przekładam do garnka. Następnie na patelni przesmażam ziemniaki i przekładam do garnka. Tak samo postępuję z boczkiem i przekładam go razem z tłuszczem, który się wytopił do składników. Dodaję liść i ziele, zalewam wodą i gotuję do miękkości.
3. Do miękkich składników dodaję koncentrat pomidorowy, fasolkę, chwilę jeszcze gotuję przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami ( można użyć majeranku, tymianku, kminku, kolendry, papryki słodkiej, czosnku, papryki słodkkiej czy kurkumy ).
4. Zupę podaję gorącą i życzę smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu