Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Zupa czosnkowa z pulpecikami

print Drukuj
Zupa czosnkowa z pulpecikami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.2

8 ocen

Zupa czosnkowa - pyszna ale nie tylko... Czosnek działa bakteriobójczo, grzybobójczo, zapobiega miażdżycy, obniża glikemię; równocześnie poprawia wchłanianie oraz pobudza apetyt. Porcja takiej zupy czosnkowej jest wskazana dla niejadków, cukrzyków oraz podczas przeziębienia! Pamiętajcie: czosnek należy zmiażdżyć przed dodaniem do gorącej zupy! Aby uwolnić wyżej opisane właściwości trzeba najpierw uwolnić (poprzez miażdżenie) enzymy, które są wrażliwe na wyższe temperatury.

składniki
  • Pierś indyka/cielęcina  400-500g
  • Jaja 1 sztuka
  • Otręby owsiane lub inne 3 łyżki
  • Mozarella (drobno starta) garść
  • Czosnek 4 ząbki lub do smaku
  • Natka pietruszki posiekana 2 garście
  • Cebula 1 duża sztuka
  • Bulion 2 litry
  • Sól morska, pieprz
  • Oliwa z oliwek łyżka
sposób przygotowania

Oto przepis na pyszną i niezwykle zdrową zupę czosnkową z pulpecikami

  1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce
  2. Mięso wymieszać z mozarellą, jajkiem, solą, pieprzem, garścią natki i 2 ząbkami czosnku (2 ząbki zostawić)
  3. Dodać otręby i odrobinę chłodnej wody (tak aby otręby miały co wchonąć żeby odrobinę zmięknąć) - wymieszać
  4. Cebulkę opłukać pod zimną wodą, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie
  5. W garnku zagotować bulion (warzywny lub mięsny)
  6. Uformowane pulpety wrzucać do gotującego się rosołu
  7. Gdy pulpety będą ugotowane wycisnąć do zupy czosnek (około 2 ząbków)

Posypać garścią natki pietruszki i gotowe! Pyszna zupa czosnkowa.

Smaczneego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!