Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Zupa czosnkowa z pieczonym czosnkiem

print Drukuj
Zupa czosnkowa z pieczonym czosnkiem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.7

8 ocen

Oto przepis na zupę czosnkową dla osób nie przepadających za ostrym smakiem czosnku lub obawiających się nie przyjemnego oddechu po jego zjedzeniu. "Bezzapachowa" zupa czosnkowa z pieczonym czosnkiem to smaczne i niskokaloryczne danie. Niestety tak przygotowana zupa czosnkowa, wraz z zapachem pozbawiona jest wielu cennych właściwości, m.in. traci działanie bakteriobójcze, obniżające glikemię czy cholesterol....

składniki
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Bulion drobiowy 1 litr
  • Ziemniaki 4 sztuki 
  • Por 1 mała sztuka
  • Cebula 1 sztuka
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Jogurt grecki 200g
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Pieprz 4 ziarenka
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • Sól morska i pieprz
  • Zioła: tymianek, estragon
  • Dodatki: grzanki lub ser camembert
sposób przygotowania

A teraz przepis na zupę czosnkową z pieczonego czosnku

  1. Czosnek przygotować do pieczenia - odciąć wierzchnią część w taki sposób, aby widoczne były wszystkie ząbki czosnku, skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołami, np. tymiankiem i estragonem
  2. Tak przygotowany czosnek umieścić w żaroodpornym naczyniu i piec 7-8 minut w temperaturze 200ºC 
  3. Cebulkę dymkę, szczypiorek i por pokroić na drobne plasterki
  4. W garnku o grubym dnie, podsmażyć na oliwie (2 łyżki) posiekane warzywa aż nabiorą złotego koloru - polecam w trakcie podsmażania dodać po jednym ziarenku jałowca, ziela angielskiego, pieprzu
  5. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki pieczonego czosnku (resztę czosnku można wykorzystać do kanapek lub warzywnej pasty do chleba)
  6. Całość zalać bulionem, dodać liście laurowe, szczyptę soli i pieprz niemielony
  7. Gotować na małym ogniu przez kwadrans
  8. Zestawić z ognia, dodać jogurt grecki (o temperaturze pokojowej - inaczej może się zważyć)
  9. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę
  10. Doprawić do smaku pieprzem i solą

Gorący krem podawać z grzankami lub kawałkiem sera camembert - wystarczy mały plasterek!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!