Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 4
Propozycja na niedzielny obiad. Pyszne aromatyczne mięsko i ulubione przez większość osób mięciutkie kopytka. Pycha. Polecam.
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- 1 łyżka oleju
- Dodatkowo:
- 4 udka z kurczaka
- 1 duży por
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- przyprawa do kurczaka
- czosnek staropolski ( przyprawa )
Sposób przygotowania:
1. Udka oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć przyprawami i olejem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
2. Cebule obrać i pokroić w piórka. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grube krążki.
3. Do woreczka do pieczenia włożyć zamarynowane mięso, warzywa, podlać kilkoma łyżkami oleju, zawiązać woreczek, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec do miękkości. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
4. Przygotować kopytka: Ziemniaki obrać, umyć ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wystudzić.
5. Do ziemniaków wbić jajka, dodać obie mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta na posypanej mąką stolnicy formować wałek, spłaszczać i kroić kilkucentymetrowe kluski. Tępą stroną noża na kluskach zrobić wzorek.
6. Gotować kluski partiami w osolonej wodzie z olejem około 4- 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię ( uważać, żeby się nie rozgotowały ). Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową.
7. Na talerze nakładać udko, kopytek i porcje warzyw. Podawać gorące. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Udka z piekarnika w przyprawie śródziemnomorskiej.
Pysznie idealnie przyprawione mięsko. Polecam podać z ulubionymi dodatkami.
Udko faszerowane pieczarkami.
Udko można nadziewać na różne sposoby ale pieczarkami jest najlepsze.
Udka faszerowane szpinakiem i miętą
Przepis na udka z kurczaka - udka faszerowane to znakomita odmiana sposobu podawania kurczaka, także polecam spraw...
Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami.
Propozycja na niedzielny obiad. Pyszne aromatyczne mięsko i ulubione przez większość osób mięciutkie kopytka. Pyc...
Udko faszerowane porami
Przepis na udka z kurczakiem, wersja bardzo pyszna i poleca się na obiad, taka wersja udek faszerowana porami jest napra...Zobacz więcej przepisów na:
Udka z kurczaka

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.