Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

ketchupowe Udka

print Drukuj
ketchupowe Udka

Beata

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Udka w aromatycznym sosie

składniki

·       5-4 udek z kurczaka

·       szklanka ketchupu

·       3 łyżki majonezu

·       Sól

·       Bazylia

·       3 duże cebule

·       Olej do smażenia

Marynata:

·       ¾ szk.  oleju

·       3 łyżeczki Bazyli

·       ½ łyżeczki ostrej papryki

·       Trochę czosnku

sposób przygotowania

1.   Myjemy udka i kroimy na połówki.

2.   Wlewamy do miski olej.

3.   Dodajemy paprykę ostrą, bazylię, trochę czosnku, wszystko razem mieszamy.

4.   Solimy udka  i wkładamy na godzinę w marynatę.

5.   Majonez mieszamy z ketchupem.

6.   Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.

7.   Udka obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego.

8.   Cebulę obieramy i kroimy w plasterki i prużymy na oleju pozostałym ze smażenia udek, wykładamy na udka.

9.   Na koniec polewamy pozostałym sosem.

10.        Zapiekamy 35 minut w 180˚C.

11.        Udka gotowe.

12.        Smacznego.

Tagi: udka
Autor:
Mój blog: Kulinarna Chwila
Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ogórki kiszone inaczej
Gwiazdka

Ogórki kiszone inaczej

Kiedyś dostałam ogórki a kiszone miałam już zrobione. Postanowiłam żeby było troche odmiany zrobić tak :)
Muffinki z borówkami
Gwiazdka

Muffinki z borówkami

Szybki deser dla niespodziewanych gości :)
Kotleciki zapiekane
Gwiazdka

Kotleciki zapiekane

Przepyszne kotlety zapiekane z sezonowymi wazrywami.
Zrazy nadziewane cukinią
Gwiazdka

Zrazy nadziewane cukinią

Schab zwijamy w przepysznym sosie polecam.
warzywna sałatka zimowa
Gwiazdka

warzywna sałatka zimowa

Zimowa porą brakuje nam warzyw, dlatego warto zrobić zapasy :)
Lasange pyszna w innej wersji
Gwiazdka

Lasange pyszna w innej wersji

Lasange zwinieta w boczku , daje nam wyrazisty smak co sprawia że jest pyszna. Po wyjęciu nie rozpada się :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!