Pikantne udka z piekarnika.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Tak przygotowane mięso jest bardzo pikantne,więc danie jest dla wielbicieli bardzo ostrych smaków. Shahi Paneer Masala to przyprawa pochodząca z kuchni indyjskiej.Jest to bogata mieszanka ziół i przypraw.Papryczka chilli habanero nadaje daniu pikantności.
Składniki:
- Marynata:
- 8 łyżek pikantnego ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka Chilli Habanero
- Mięso:
- 4 udka
- 2 łyżki oleju
- przyprawa Shahi Paneer Masala
Sposób przygotowania:
Przepis na udka z kurczaka:
- Udka należy dokładnie oczyścić, każde udko przekroić na dwie części,umyć i dokładnie osuszyć. Następnie mięso natrzeć przyprawą i odstawić na conajmniej pół godziny w chłodne miejsce.
- Ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczkę drobno pokruszyć. Następnie składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej mięso tak, żeby całe było przykryte marynatą i odstawić na kolejne pół godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie na dno formy do pieczenia wlać olej i przełożyć zamarynowane mięso wraz z całą marynatą.
- Udka należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do miękkości. Pod czas pieczenia mięso należy od czasu do czasu polewać marynatą w której się piecze.
- Upieczone udka podawać gorące.
Smacznego
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Udka w kapuście
Przepis na udka z kurczaka - udka w kapuście nabierają bardzo aromatycznego smaku, a sama kapusta staje się mięciutka!&n...Kurczak marynowany w soku jabłkowym
Chrupiące udka kurczaka dzięki dodatkowi soku jabłkowego zyskają aromat i smak. Zobaczcie mój przepis na kurczaka...Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.
uwielbiam kapuste kiszoną a jak ktos lubi pierogi z kapusta i grzybami to proponuje to danie.Udka pieczone w ziołach
Smaczne z chrupiącą skórką udka pieczone, pachnące ziołami. Możemy podawać z pieczonymi ziemniakami.Udka po meksykańsku.
Takie mięsko polecam na obiad.Zobacz więcej przepisów na: