Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ucierany jabłecznik

print Drukuj
Ucierany jabłecznik

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.1

42 ocen

Przepis na szarlotkę. To ciasto z jabłkami jest bardzo pyszne. Cynamon pysznie pachnie. Polecam mój przepis na szarlotkę, bo można upiec je na podwieczorek. :)

składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  •  
  • Dodatkowo:
  • cynamon mielony według uznania
  • cukier puder do posypania ciasta
  • około 1 kg jabłek
sposób przygotowania

Przepis na szarlotkę w moim wydaniu:

  1. Masło lub margarynę roztapiam, przelewam do miski i studzę, następnie wsypuję oba cukry i ucieram miksrem na puszystą masę. Następnie wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram. Obie mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam z utartymi składnikami.
  2. Umyte i osuszone jabłka obieram i usuwam gniazda nasienne, następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach i odciskam z nadmiaru soku.
  3. Blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie wykładam połowę ciasta, na ciasta utarte jabłka i oprószam cynamonem. Następnie wykładam pozostałe ciasto.
  4. Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  5. Upieczone ciasto studzę, oprószam cukrem pudrem, kroję, podaję i życzę smacznego.

Pyszna szarlotka gotowa.

Ocena:
3.1
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!