Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Szarlotka z zieloną bezą

print Drukuj
Szarlotka z zieloną bezą

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.6

13 ocen

Połączenie winnych jabłek ze słodką, zieloną, kisielową bezą to super połączenie! Szarlotka z zieloną bezą - moje ulubione ciasto:) Szarlotka przepis jest łatwy, więc warto wypróbować!

składniki

Ciasto:

  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  •  1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek sułtanek
  • szczypta cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • kisiel jabłkowy
sposób przygotowania

Przepis na szarlotkę z zieloną bezą:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto, a pozniej dzielimy je na dwie części: większą i mniejszą.
  2. Mniejsze zawijamy w folię spożywczą oraz wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. W tym czasie nakładamy większe ciasto na foremkę wyłożoną sreberkiem, przekłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon, przyprawę do szarlotki, rodzynki oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy około 15 minut aż sok z jabłek troszkę odparuje.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier oraz kisiel (proszek).
  5. Na podpieczone ciasto nakładamy warstwę jabłek, następnie ubita pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu szarlotkę z zieloną bezą można oprószyć lekko cukrem pudrem.

Pyszna szarlotka z bezą gotowa. Warto przepis na szarlotkę mieć zawsze na podorędziu, bo ciasto jest naprawdę pyszne. 

Smacznego:)

Ocena:
3.6
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!