Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Pyszna szarlotka z budyniem, która zasmakuje każdemu :) Taka szarlotka może być podawana na ciepło z lodami, wtedy smakuje naprawdę dobrze. Polecam przepis na szarlotkę!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny  
  • 5 jaj całych
  • 1łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 dag jabłek
  • mleko
  • 1 opakowanie kisielu malinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę z budyniem, pyszny jabłecznik:

  1. Najpierw mąkę wsypujemy do miski, dodajemy margarynę, proszek do pieczenia, ½ szklanki cukru oraz żółtka, wyrabiamy kruche ciasto.
  2. Teraz ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy kakao i musimy je teraz schłodzić.
  3. Następnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, a jabłka obieramy i kroimy w drobne plasterki.
  4. Teraz jedną część ciasta wykładamy na blaszkę, układamy na niej jabłka i na owoce wylewamy gorący budyń, na tarce ścieramy ciasto kakaowe.
  5. Ubijamy pianę z białek dodając szklankę cukru i kisiel, wykładamy na ciasto, a na wierzch piany ścieramy jasne ciasto.
  6. Jabłecznik pieczemy ok 50 minut w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

 

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy