Szarlotka

Szarlotka

Ocena: ★

63 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na szarlotkę polecam, bo kto nie lubi szarlotki? Przepyszna a najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów śmietankowych. Także polecam sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę na kruchym cieście.

Składniki:

  • ciasto kruche :
  • mąka 2 szklanki
  • margaryna 100 gr 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka 
  • żółtka 2 sztuki
  • masa jabłkowa
  • jabłka 1 kg 
  • cukier brązowy 1/2 szklanki 
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie
  • na wierzch
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście w kilku krokach:  

  1. Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i na godz. wstawić do lodówki.
  2. Teraz masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce( drobne oczka ), przełożyć do garnka, dodać cukier oraz wsypać galaretkę, zagotować na bardzo małym ogniu
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą częścią ciasta wyłożyć spód blaszki, podpiec około 10 minut w 200 stopniach.
  4. Teraz masę jabłkową przelać na podpieczony placek i resztę ciasta zetrzeć na tarce. Piec 40-50 minut w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu pyszną szarlotkę na kruchym cieście posypać cukrem pudrem.

 

Wspaniała szarlotka na kruchym cieście gotowa. Mi najlepiej smakuje z gałką lodów, wtedy mamy niebo w gębie :)

Smacznego!

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy