Ciasto z połowkami jabłek

Ciasto z połowkami jabłek

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sezon na jabłka u mnie już dawno rozpoczęty:), więc co chwile kombinuję, co tu wymyślec. Jeśli masz za dużo jabłek, to wykorzystaj ten przepis na szarlotkę.

Składniki:

  • 3 szkl mąki
  • 250 g masła/margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki śmietany,
  • ok 10 jabłek,( w zależności jaka duża blaszka )
  • cynamon
  • cukier kryształ do posypania jabłek.

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę:

  1. Mąkę siekamy z tłuszczem , dodajemy cukry, śmietanę ,żółtka i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.
  2. Jabłka obieramy ze skórki,przecinamy na połówki i wydrążamy środek. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część należy  rozwałkować i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i układać połówki jabłek wydrążoną stroną do spodu. Jabłka posypać cynamonem i cukrem.
  3. Ja dodatkowo wykorzystałam białka i przykryłam każde pierzynką:
  4. (Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, 1/3 płaskiej łyżeczki pr do pieczenia i budyń waniliowy.)
  5. Na wierzch  na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Piec w temp 170/180°do zarumienienia.

Szarlotka gotowa.

Smacznego!

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy