Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem

Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.

Składniki:

  • Kapusta czerwona 1/2 główki
  • Ogórek kiszony 3 sztuki
  • Cebula 1 sztuka
  • Cytryna 1/2 sztuki                
  • Olej rzepakowy 3 łyżki
  • Musztarda 1 czubata łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier łyżeczka

Sposób przygotowania:

Oto surówka z czerwonej kapusty w kilku krokach:

  1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, a następnie bardzo drobno poszatkować (aby surówka była bardziej miekka kapustę należy zblanszować)
  2. Ogórki zetrzeć na grubej tarce
  3. Cebule obrać umyć i posiekać w drobną kosteczkę
  4. Kapustę, ogórka i cebulkę wymieszać i doprawić solą cukrem i pieprzem
  5. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny i polać nim kapustę
  6. Ucisnąć w misce, przykryć i zostawić na 30 minut
  7. Zalać sosem z oliwy i musztardy

Zdrowy i smaczny dodatek do obiadu jest gotowy - surówka z czerwonej kapusty!

Smacznego

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy