Delikatna surówka z czerwonej kapusty

Delikatna surówka z czerwonej kapusty

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Delikatna surówka z czerwonej kapusty to wyśmienity i zdrowy dodatek do pieczeni z drobiu jak i zrazów zawijanych z wołowiny. O walorach zdrowotnych delikatnej surówki z czerwonej kapusty decydują liczne witaminy i składniki mineralne, ale także obecność bardzo silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia, a także zapobiegają licznym chorobom!

Składniki:

  • Kapusta czerwona 1/2 sztuki
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki
  • Jabłko 1  sztuka
  • Suszone śliwki 5 sztuk
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Jogurt grecki 3 łyżki
  • Ocet winny 1 łyżka
  • Sól morska
  • Pieprz czarny
  • Cukier łyżka
  • Miód 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

A oto przepis na delikatną surówkę z czerwonej kapusty:

  1. Wszystkie warzywa umyć i obrać (z kapusty usunąć wierzchnie liście)
  2. Kapustę bardzo cienko posiekać Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, doprawić solą i cukrem Zagotować, a następnie gotować przez około 2 - 3 minuty
  3. Na koniec dodać 1 łyżkę octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty - odcedzić i ostudzić
  4. Cebule posiekać na drobną kosteczkę,  jabłko zetrzeć na tarce z grubymi oczkami
  5. Kapustę połączyć z resztą składników surówki - jabłkiem, cebulą oraz śliwkami
  6. Jogurt grecki wymieszać z oliwią i miodem
  7. Następnie wymieszać kapustę z jogurtowym sosem

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty gotowa. 

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy