Spaghetti carbonara - prosty przepis

Spaghetti carbonara - prosty przepis

Ocena:

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Gdy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza i jest dość zimno to wtedy chce się bardziej jeść. Oczywiście najlepiej coś ciepłego i rozgrzewającego, np. spaghetti carbonara. Gorące, sycące i w dodatku pyszne spaghetti carbonara sprawi, że poprawi nam się nastrój i zdobędziemy nowe siły do działania, więc nie ma co czekać tylko robimy spaghetti carbonara.

Składniki:

  • 1 makaron wstążki
  • 1 mała śmietana
  • 4 jajka 
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 1 szczypiorek
  • 20 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Prosty przepis na spaghetti carbonara wygląda tak:

  1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy.
  2. Smażymy na patelni pokrojony w drobną kostkę boczek.
  3. Do dużej patelni, rondla wrzucamy makaron i dodajemy boczek oraz drobno posiekany szczypiorek.
  4. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i posypujemy parmezanem.

Spaghetti carbonara spożywamy wyłącznie na ciepło inaczej traci swój doskonały smak.

Prawda, ze prosty przepis na spaghetti carbonara?

Smacznego!

Autor: grzesiek

Polecamy nasze przepisy