Spaghetti carbonara przepis klasyczny

Spaghetti carbonara przepis klasyczny

Ocena: ★

63 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Uwielbiam kuchnię włoską, a makarony, spaghetti mogę jeść codziennie. Ostatnio ćwiczę głównie spaghetti carbonara. Znalazłem gdzieś w sieci klasyczny przepis na spaghetti carbonara i polecam do wypróbowania. Według rodzinki spaghetti carbonara z tego przepisu wychodzi pyszne!

Składniki:

  • paczka makaronu spaghetti - 500 g
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki startego twardego żółtego sera
  • 200 g boczku wędzonego
  • małe opakowanie 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • duży kieliszek wytrawnego białego wina, potrzebne nam będzie 100 ml, resztę wypijamy :)
  • kilka listków pietruszki do dekoracji
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara w moim wykonaniu:

  1. Najpierw wstawiamy osoloną wodę na makaron, a w międzyczasie kroimy boczek w kostkę.
  2. Gotujemy makaron, ja lubię al dente.
  3. Smażymy boczek na patelni (już nie dodaję tłuszczu, bo z boczku się wytopi), kroimy cebulę i smażymy.
  4. Dodajemy wino i posiekany czosnek. Całość dusimy kilka minut, aż wszystko zeszkli się i zmięknie.
  5. Mieszamy żółtka z połową śmietanki i serem w oddzielnej miseczce.
  6. Drugą połowę śmietany wylewamy na patelnię z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Mieszamy i dodajemy żółtka z miseczki. Zmniejszamy ogień i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Solimy i pieprzymy.
  8. Uważamy, żeby nam się nie ścięły żółtka na patelni, zdejmujemy ją z ognia, dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
  9. Wykładamy spaghetti carbonara  od razu na talerze i wcinamy. Można nasze spaghetti carbonara udekorować pietruszką. Można tez posypać jeszcze serem.

Smacznego!

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy