Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że warto.Są pyszne,delikatne i mięciutkie.Jagody goji do nich idealnie pasują.Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
5 dag masła
Dodatkowo:
pół szklanki suszonych jagód goji
mąka pszenna do posypania stolnicy
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
2.Masło roztopić i lekko przestudzić.
3.Jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
4.Do mąki dać wyrośniete drożdże,sól,utarte jajko z cukrami,masło,jagody goji, i stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść mięciutkie ciasto.
5.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
6.Po tym czasie z wyrośniętego ciasta na posypanej mąką stolnicy formować niewielkie bułeczki ( około 16-18 sztuk ).
7.Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze raz na 15 minut w ciepłe miejsce.
8.Następnie bułeczki piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji.
Odrywane bułeczki z jagodowo serowym nadzieniem.
Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu