Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.

print Drukuj
Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Co tu dużo pisać...pyszne, idealne, mięciutkie i najlepsze. Takie bułeczki są idealne na podwieczorek. Polecam przepis.

składniki

Rozczyn:

2 łyżeczki cukru

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej

5 dag świeżych drożdży

 

Ciasto:

2 jajka

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

3 szklanki mąki tortowej

szczypta soli

10 dag masła

pół szklanki ciepłego mleka

 

Nadzienie:

100 ml jagód kamczackich lub borówek

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia bułek

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

sposób przygotowania

1. Wykonanie rozczynu: Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i mąką. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył.

2. Wykonanie ciasta: Masło lub margarynę roztopić i lekko przestudzić. Natomiast jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dać utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę żeby wyrosło.

3. Pieczenie: Ciasto podzielić na 8 części, następnie z każdej części uformować na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Następnie wyrośnięte bułki piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gdy bułeczki będą upieczone dobrze je wystudzić.

4. Nadzienie: Owoce należy wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Do kremówki dodać zmiksowane owoce i dokładnie ubić.

5. Podanie: Wystudzone bułki rozcinać na pół i przekładać jagodowym nadzieniem, następnie oprószać cukrem pudrem. Gotowe podawać i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!