Moja rodzina uwielbia drożdżowe bułeczki. W sezonie zawsze piekę z różnymi owocami. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby upiec odrywane bułeczki. Wyszły mi bardzo pysznie. Polecam przepis.
Ciasto:
2 jajka
2 dag drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 szklanki mąki tortowej
1 niepełna szklanka mleka ciepłego
Nadzienie:
25 dag sera białego
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
cukier do smaku
2 łyżki budyniu waniliowego ( w proszku )
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże ,, ruszyły ''.
2. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, sól i olej, następnie zagnieść mięciutkie ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko.
4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
5. Nadzienie: Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Ser biały utrzeć z cukrem, owocami, cukrem waniliowym, jajkami i budyniem w proszku.
6. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm, smarować nadzieniem i zwijać roladę.
7. Następnie roladę pokroić w dość grube plastry.
8. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć wokół roladki, nadzieniem do spodu.
9. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
10. Smacznego.
Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji.
Odrywane bułeczki z jagodowo serowym nadzieniem.
Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu