Sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na sernik z truskawkami. Sernik pieczony który możecie przygotować w krótkim czasie z dowolnymi owocami sezonowymi.

Składniki:

  • jajka 4 sztuka
  • cukier 1/2 szklanka
  • cukier wanilinowy 1 sztuka
  • śmietana 30 % 0,5 litra
  • kefir 1 szklanka
  • kisiel truskawkowy 2 opakowania
  • truskawki 0,5 kg
  • sok truskawkowy 1/2 litra
  • sok truskawkowy 1/2 szklanki
  • krakersy 1 opakowanie
  • ser biały 1 (twarogowy)

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik z truskawkami:

  1. najpierw formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dno układamy słone krakersy.
  2. następnie oddzielamy białka od żółtek i białka wstawiamy do lodówki, a żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając ser oraz kefir.
  3. teraz w misce ubijamy śmietanę, a białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
  4. do masy dodajemy ubitą śmietanę i pianę z białek, wszystko delikatnie mieszamy.
  5. sernik pieczemy w temp.180 stopni przez 50 min. potem zmniejszamy temp.do 150 i jeszcze 15 minut, zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku przez około 2 godziny.
  6. do garnka wlewamy pół litra soku truskawkowego, dodajemy mrożone truskawki i na delikatnym gazie doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie kisiel rozrabiamy w pół szklanki soku i dodajemy do gotujących się truskawek - zagotowujemy, a jak kisiel zgęstnieje odstawiamy.
  7. sernik wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do lodówki na 2 godziny, a po tym czasie na wierzch kładziemy kisiel z truskawkami.
  8. WAŻNE ! aby nie kłaść truskawek na ciepły sernik, najlepiej zrobić wieczorem sernik a rano dokończyć.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy