Polecamy dzisiaj:

Prosty przepis na pączki

Dwa sposoby na sernik z bezą

print Drukuj
Dwa sposoby na sernik z bezą

Ja Cię SERniczę

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole. 

Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.

składniki

Składniki na sernik z bezą:

  • 1 kilogram białego sera twarogowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 200 g cukru
  • 4 białka
  • 100 g cukru do bezy

Na kruchy spód:

  • 200 gram pokruszonych maślanych ciasteczek
  • 60 gram roztopionego masła

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 20 centymetrów.

sposób przygotowania
  1. Jajka ubijamy z 200 g cukru na puszystą masę. Cała mieszanka powinna potroić swoją objętość. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce twarogu i mascarpone. Aby uzyskać gładką i jednolitą strukturę, zamieniamy mikser na blender i dokładnie blendujemy.
  2. W międzyczasie dosypujemy budyń. Tak przygotowaną masę wlewamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i pieczemy około 50 min w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę,  dalej miksując dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do rozpuszczenia się cukru.
  3. Sernik  lekko wyciągamy z piekarnika i wykładamy na nim pianę bezową. Pieczemy dalej 10- 15 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika  przez ok. 15 minut, a następnie wyjmujemy na blat kuchenny i czekamy do całkowitego  wystygnięcia. Po ok. godzinie na pianie bezowej zaczną pojawiać się kropelki rosy.
  4. Zimny  sernik wstawiamy na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.


Innym sposobem na przygotowanie sernika jest wykorzystanie tradycyjnej bezy, która nawet  po upieczeniu pozostanie przez cały czas krucha.

  1. Sekretem tej kombinacji jest odmienna  technika pieczenia, gdyż cały sernik przygotowujemy dokładnie tak samo jak powyżej – aż  do momentu wykładania ubitej bezy na górę sernika i wkładania go do piekarnika.
  2. W tym  momencie musimy zmniejszyć temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piec całość jeszcze  przez ok. 50 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika, żeby nie spowodować zbyt  dużych różnic temperatur.
  3. Beza może lekko się zezłocić, ale nie powinna zrobić się  brązowa. Jeśli beza za mocno się rumieni, to koniecznie zmniejszamy temperaturę w  piekarniku.
  4. Po czasie wyjmujemy sernik i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Tak  przygotowany deser można podawać z cukrem pudrem lub owocami. Najlepiej wykorzystać  te, które dobrze będą komponowały się ze słodką warstwą, czyli porzeczki lub maliny. 

Po więcej informacji na temat sernika zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku   Ja Cię SERniczę.

Zachęcamy także do uczestnictwa w sernikowej rywalizacji na www.alesernik.pl

Artykuł Sponsorowany.
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!