Zima to okres, w którym nasza dieta zostaje radykalnie ograniczona o owoce i warzywa. Sklepowe półki nie oferują zbyt szerokiego asortymentu, który mógłby skłonić nas do sięgnięcia po kolejną porcję świeżych witamin.
Częściej kupujemy produkty, które w szybki sposób podnoszą naszą energię i pobudzają nas do większej efektywności, czyli dajemy się nabrać cukrowi prostemu!
Propozycją na wykorzystanie owoców, które są z nami cały rok, są słodkie, a swoim smakiem przekonują do siebie nawet największego owocowego ignoranta – to banany.
Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.
Spód bananowy:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
- Banany rozgnieć na papkę, a masło ubij na puszystą masę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz cukier.
- Bananowe purée przelej do otrzymanej masy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Na koniec dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Piecz ok. 20min – do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu – wystudź.
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do 160 st. C
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kremową pianę. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, a następnie wsypać cały budyń.
- Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.
- Całe banany przekroić wzdłuż i ułożyć na bananowym cieście, następnie wylać na nie masę serową.
- Sernik piec ok. 15 min w temp. 160 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej ok. 45/50 min. – masa musi być ścięta i nielejąca.
- Po wystudzeniu ciasta, białą czekoladę podgrzać na delikatnym ogniu razem ze śmietanką, a następnie oblać nią ciasto.
Wspaniały sernik gotowy!
Smacznego!
Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Drukuj
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Sernik na szpinakowym spodzie
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Gotowany sernik
To sprawdzony przepis na gotowany sernik, przełożony kruchymi blatami ciasta.
Prosta sałatka
Smaczna sałatka z warzywami wprost z grządki! polecam na kolację!
ciasteczka drożdżowe
Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z tego przepisu wykonałam 12 drożdżówek pysznych drożdżówek o średnicy 11 cm. Polecam:)
Pianka z truskawkami
Deser z bitej śmietany i galaretki truskawkowej czyli tak zwana pianka truskawkowa. Delikatny i pyszny.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×