Zima to okres, w którym nasza dieta zostaje radykalnie ograniczona o owoce i warzywa. Sklepowe półki nie oferują zbyt szerokiego asortymentu, który mógłby skłonić nas do sięgnięcia po kolejną porcję świeżych witamin.
Częściej kupujemy produkty, które w szybki sposób podnoszą naszą energię i pobudzają nas do większej efektywności, czyli dajemy się nabrać cukrowi prostemu!
Propozycją na wykorzystanie owoców, które są z nami cały rok, są słodkie, a swoim smakiem przekonują do siebie nawet największego owocowego ignoranta – to banany.
Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.
Spód bananowy:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
- Banany rozgnieć na papkę, a masło ubij na puszystą masę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz cukier.
- Bananowe purée przelej do otrzymanej masy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Na koniec dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Piecz ok. 20min – do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu – wystudź.
Masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do 160 st. C
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kremową pianę. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, a następnie wsypać cały budyń.
- Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.
- Całe banany przekroić wzdłuż i ułożyć na bananowym cieście, następnie wylać na nie masę serową.
- Sernik piec ok. 15 min w temp. 160 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej ok. 45/50 min. – masa musi być ścięta i nielejąca.
- Po wystudzeniu ciasta, białą czekoladę podgrzać na delikatnym ogniu razem ze śmietanką, a następnie oblać nią ciasto.
Wspaniały sernik gotowy!
Smacznego!
Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę
Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Drukuj
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Sernik na szpinakowym spodzie
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Gotowany sernik
To sprawdzony przepis na gotowany sernik, przełożony kruchymi blatami ciasta.
Faworki
Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.
Ciasto wielkanocne
Gdy przygotowałam to ciasto każdemu skojarzyło się z jajkiem sadzonym,taki miałam właśnie zamiar,zaskoczyć tak prostym ciastem.Możemy je przygotować na świąteczny stół.Ciasto jest proste i łatwe w przygotowaniu,a do tego pyszne.
Pychotka bez pieczenia
Pychotka bez pieczenia- deser bez pieczenia, słodki, smaczny REWELACYJNY JEST! polecam :)
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Serowe wrapy z boczkiem
Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×