Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

print Drukuj
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Ja Cię SERniczę

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

2 oceny

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 

składniki

Spód bananowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 3 dojrzałe banany
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 g serka homogenizowanego śmietankowego
  • ¾ szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 op. budyniu bananowego
  • 4 banany
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
sposób przygotowania

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przedstawiamy  przepis na idealny sernik


Zima to okres, w którym nasza dieta zostaje radykalnie ograniczona o owoce i warzywa. Sklepowe półki nie oferują zbyt szerokiego asortymentu, który mógłby skłonić nas do sięgnięcia po kolejną porcję świeżych witamin.

Częściej kupujemy produkty, które w szybki sposób podnoszą naszą energię i pobudzają nas do większej efektywności, czyli dajemy się nabrać cukrowi prostemu!

Propozycją na wykorzystanie owoców, które są z nami cały rok, są słodkie, a swoim smakiem przekonują do siebie nawet największego owocowego ignoranta – to banany.

Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.

Spód bananowy:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.
  2. Banany rozgnieć na papkę, a masło ubij na puszystą masę, dodaj jajka, szczyptę soli oraz cukier.
  3. Bananowe purée przelej do otrzymanej masy i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  4. Na koniec dosyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
  5. Piecz ok. 20min – do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu – wystudź.

Masa serowa:

  1. Piekarnik nagrzać do 160 st. C
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na kremową pianę. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce twarogu i serka homogenizowanego, a następnie wsypać cały budyń.
  3. Białka ubić na sztywno i wymieszać szpatułką z masą serową.
  4. Całe banany przekroić wzdłuż i ułożyć na bananowym cieście, następnie wylać na nie masę serową.
  5. Sernik piec ok. 15 min w temp. 160 st., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec dalej ok. 45/50 min. – masa musi być ścięta i nielejąca.
  6. Po wystudzeniu ciasta, białą czekoladę podgrzać na delikatnym ogniu razem ze śmietanką, a następnie oblać nią ciasto.

Wspaniały   sernik   gotowy!

Smacznego!
Zapraszamy na fanpage Ja Cię SERniczę

Artykuł sponsorowany
Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!