Sernik poduszkowiec.

Sernik poduszkowiec.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Przepis na sernik - pyszny serniczek, idealny do popłudniowej kawki. Każdemu taki sernik zasmakuje, polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • Masa serowa:
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy)
  • 1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku)

Sposób przygotowania:

Przepis na sernik w kilku krokach:

  1. Ciasto: Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę. Do utartych żółtek dać olej i wodę i ucierać. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać pozostały cukier i ubijać, następnie pianę delikatnie wymieszać z ciastem.
  2. Masa serowa: Jajko i żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, budyniami w proszku i serem.
  3. Do pieczenia: Ciasto przełożyć do blaszki, o wymiarach 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na ciasto za pomocą szprycy wyciskać masę serową tworząc na cieście kratkę.
  4. Pieczenie: Ciasto piec około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni.
  5. Upieczony sernik wystudzić, pokroić i podawać.

Pyszny sernik gotowy.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy