Mój sernik świąteczny

Mój sernik świąteczny

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sernik na święta przygotowuję w mojej rodzinie właśnie ja. Mój sernik świąteczny jest bowiem smaczny i puszysty. Kiedy wszyscy mają już dosyć słodkości, sernik świąteczny zawsze ma wzięcie. Chcesz wypróbować mój sernik świąteczny? Oto przepis.

Składniki:

Składniki spodu:

  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • masło - 125 g
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczki
  • jaja - 1

Składniki masy:

  • biały ser - 85 dag
  • cukier - 1 szklanka
  • jaja - 5 (1 całe jajko, 4 rozdzielone)
  • olej - 125 ml
  • zimne mleko - 250 ml
  • budyń waniliowy - 1 (na 1/2 l mleka)

Sposób przygotowania:

Przepis na mój sernik świąteczny wygląda tak:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki spodu i szybko zagnieć.
  2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  3. Po tym czasie rozwałkuj, przełóż do formy 24 x 40 cm
  4. piec w 220 °C na jasny kolor (ok. 15 minut).
  5. Upieczone ciasto odstaw do schłodzenia.
  6. Ser zmiel dwukrotnie.
  7. Żółtka i jedno jajko utrzyj z cukrem na pulchną masę.
  8. Połącz masę jajeczną z serem, olejem, mlekiem i proszkiem budyniowym.
  9. Ubij pianę, dodaj do masy serowej delikatnie mieszając.
  10. Połóż ciasto na wystudzony spód i piecz 170-180 °C ok. 1 godziny.
  11. Pozostaw w otwartym piekarniku do ostygnięcia.

Odrobina budyniu sprawia, że mój sernik świąteczny jest wyjątkowo lekki, ale uważaj, żeby go nie przesuszyć. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy