Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Czekoladowo - sernikowa kostka.

print Drukuj
Czekoladowo - sernikowa kostka.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Przepis na czekoladowy sernik, bardzo pyszne ciasto, idealne na podwieczorek. Wilgotne, czekoladowe. Polecam sprawdzony przepis na sernik.

składniki
  • Masa serowa:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg sera na sernik ( najlepiej gotowego w wiadereczku )
  • 15 dag rodzynek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • Polewa:
  • odrobina gorącej wody
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • Śmietanka:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • cukier puder do smaku
  • 2-3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Przepis na sernik w kilku krokach:

  1. Najpierw musimy zabrać się za wykonanie masy serowej: masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser, całość dokładnie ucieramy.
  2. Następnie czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy.
  3. Teraz pora na pieczenie:  pPrzygotowaną masę serową przekładamy do blachy o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy tak około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto serowe dokładnie musmy wystudzić.
  4. Robimy teraz polewę: cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Następnie dodajemy masło lub margarynę i gotujemy chwilę na małym ogniu cały czas mieszając.
  5. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie gotową polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Teraz ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
  6. Pora teraz na dekorację: gdy polewa na cieście zastygnie musimy pokroić je w kostkę. Następnie czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  7. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao. Następnie za pomocą szprycy  dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.

Pyszny sernik gotowy.

Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!