Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Risotto z borowikami

print Drukuj
Risotto z borowikami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.8

10 ocen

Podobno risotto przywiózł Marco Polo z samych Chin. Potrawa zyskała jednak wielką popularność we Włoszech. Mówi się, że ile gospodyń, tyle przepisów na risotto. Dzisiaj proponuję zatem mój przepis na risotto z borowikami, bo risotto z grzybami jest przepyszne. :)

składniki
  • świeże borowiki - 150 g
  • ryż (np. Arborio) - 200 g
  • suszone borowiki - 10 sztuk
  • bulion - 1 litr
  • cebula - ½ główki
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło -  5 łyżek
  • białe wino - 80 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty ser parmezan - 5 łyżek
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól (najlepiej morska)
sposób przygotowania

A oto mój przepis na risotto z grzybami:

  1. Suszone grzyby moczę przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody, po czym osuszam je papierowym ręcznikiem. Do wody z grzybów wlewam bulion, gotuję na słabym ogniu.  
  2. Cebulę i czosnek drobną kroję i wrzucam na rozgrzane na patelni 2 łyżki masła. Duszę to do miękkości nie rumieniąc, przez około 5 minut.
  3. Świeże borowiki starannie czyszczę z piasku i listków i kroję na plasterki.
  4. Pokrojone borowiki dodaję do zeszklonej cebuli  i duszę pod przykryciem przez 1 - 2 minuty, do zmięknięcia grzybów.  
  5. Borowiki wyjmuję, doprawiam solą i pieprzem, przykrywam folią i odkładam na bok.
  6. Na patelnię z masłem i cebulą wsypuję ryż, dodaję namoczone suszone grzyby, mieszam i smażę krótko na średnim ogniu.
  7. Dolewam do tego wino i gotowuję do odparowania.
  8. Następnie wlewam łyżką wazową gorący bulion i gotuję risotto na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  9. Wlewam po jednej łyżce wazowej bulionu, czekając, aż poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotuję tak przez około 15 minut.
  10. Gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku, risotto jest gotowe.
  11. Na koniec dodaję natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, mieszam i zdjejmuję z ognia.
  12. Dodaję tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła.
  13. Wszystko ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem tak, jak lubię.

Mój przepis na risotto z borowikami nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że risotto z grzybami jest nasmaczniejsze i najbardziej aromatyczne po kilku godzinach. Sprawdźcie sami :)

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!