Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Risotto z kurkami

print Drukuj
Risotto z kurkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

8 ocen

Risotto to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni włoskiej. Sezon na grzyby to doskonała okazja do przyrządzenia risotta z kurkami. Słodkie, aromatyczne grzyby, odpowiednio ugotowany ryż, cebulka i odrobina białego wina to mój sekret na doskonałe risotto z kurkami   

składniki
  • ryż (najlepiej arborio lub carnaroli) - 300 g
  • świeże kurki - 200 g
  • bulion drobiowy - 1,5 l
  • białe wytrawne wino - 100 ml
  • oliwa - 3 łyżki
  • masło - 3 łyżki
  • natka pietruszki
  • ser grana padano lub parmezan - 50 -100 g
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

A oto przepis na risotto z kurkami:

  1. Grzyby wypłukać i sparzyć wrzątkiem przez 2-3 minuty. Odcedzić kurki na sicie i odstawić. Posiekać listki natki pietruszki.
  2. Zetrzeć ser grana padano i przygotować gorący bulion.
  3. Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu podgrzać oliwę z 1 łyżką masła.
  4. Dodać do tego ryż i przesmażyć na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka ryżu pokryją się tłuszczem i będą szkliste, ale tak, żeby ryż się nie przypalił.
  5. Następnie dolać wino i poczekać aż odparuje. Zmniejszyć ogień i dolewać stopniowo bulion. Po wlaniu mieszać, aż płyn się wchłonie.
  6. Następnie dodać grzyby i wymieszać z ryżem. Potem powtarzać czynność z dolewaniem bulionu i często mieszać.
  7. Po ok. 20-30 minutach, kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn, zdjąć patelnię z ognia, dodać do risotta pozostałe masło, posiekaną natkę pietruszki i ser. Dodać do smaku sól i pieprz.
  8. Wymieszać i podawać risotto z grzybami posypane resztą sera i natką.

 

Moje ulubione risotto z grzybami równie dobrze może być zastąpione risottem z prawdziwkami, bądź podgrzybkami. Ważne, żeby risotto z grzybami nie było sypkie, ale miało dosyć gęstą konsystencję. Do dzieła!  

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!