Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Żytnio-razowa quiche z kurczakiem i warzywami

print Drukuj
Żytnio-razowa quiche z kurczakiem i warzywami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.8

6 ocen

Kolejna wariacja na temat tradycyjnego dania kuchni francuskiej czyli Quiche. Żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzywami wykonany jest na spodzie z mąki razowej i żytniej, z warzywnym farszem z kurczakiem, a całość została doprawiona oregano i ziołami prowansalskimi. Żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzywami jest bardzo aromatyczny, bardzo wytrawny ... Po prostu pyszny!

składniki
  • Pierś z kurczaka 300g
  • Pomidory  2-3 sztuki
  • Groszek 1/2 szklanki zielonego groszku
  • Kukurydza1/2 puszki kukurydzy
  • Pieczarki ok 2-3 sztuki
  • Mąka razowa 90g
  • Mąka żytnia 70g
  • Jogurt naturalny 160g (100g do ciasta i 60 do farszu)
  • Jajko 2 sztuki (po 1 sztuce do ciasta i farszu)
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 1 łyżka
  • Czosnek
  • Przyprawy: sól pieprz, oregano, zioła prowansalskie
sposób przygotowania

A oto jak wykonać żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzywami

  1. Piersi kurczaka oczyścić, opłukać i umieścić w marynacie przez minimum 1h (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
  2. Przygotować ciasto: wymieszać dwa typy mąki - razową i żytnią, dodać 1 jajko i 60 ml jogurtu - zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim silikonową formę do pieczenia.
  3. Ciasto ponakłuwać widelcem i zapiec w temp 180°C ok 15-20minut, aż do zarumienienia.
  4. Piersi kurczaka podsmażyć na suchej, teflonowej patelni.
  5. Dodać pieczarki, lekko podsmażyć, następnie dodać kukurydzę i groszek - doprawić do smaku.
  6. Na upieczoną tartę wyłożyć kurczaka z warzywami
  7. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów.
  8. W małej miseczce wymieszać jogurt (100g) z jajkiem oraz przyprawami - zalać środek tarty.
  9. Zapiec w piekarniku przez ok 30minut. 

Quiche można podawać z sosem czosnkowym lub innym. Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!