Śródziemnomorski quiche z kurczakiem
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen
Ilość porcji: 6
Niewielkie modyfikacje tradycyjnego przepisu na quiche powodują, że śródziemnomorski quiche z kurczakiem w 100% spełnia wymagania zdrowej kuchni. Śródziemnomorski quiche z kurczakiem zawiera dużą ilość warzyw, pełnowartościowe białko, umiarkowaną zawartość tłuszczów, a zastępując śmietanę jogurtem znacznie ograniczamy ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Za taki posiłek bez wątpienia będzie nam wdzięczny nasz układ krążenia!!!
Składniki:
- Pierś z kurczaka 300g
- Mąka razowa 1 szklanka
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Szpinak 3/4 szklanki
- Fasolka zielona 8 sztuk
- Papryka czerwona 1/2 sztuki
- Bakłażan 1 gruby na 1cm plaster
- Cukinia 1/2 sztuki
- Cebula posiekana 2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe 4-5 sztuk
- Pieczarki 3 sztuki
- Oliwki czarne 1/4 szklanki
- Jajka (duże) 2 sztuki
- Jogurt grecki 1/2 szklanki
- Jogurt naturalny 2-3 łyżki
- Bazylia suszona, oregano, szczypta
- Oliwa z oliwek 3 łyżki
- Mozzarella (opcjonalnie)
- Sól, pieprz
- Czosnek 1-2 ząbki
- świeża bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na zdrowy śródziemnomorski quiche z kurczakiem
- Zaczynamy od przygotowania ciasta.
- Mąkę razową wymieszać z pszenna, proszkiem do pieczenia, dodać 2-3 łyżki jogurtu, 2 łyżki oleju roślinnego - zagnieść
- Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 min - w czasie gdy ciasto schładza sie można zając się przygotowaniem farszu.
- Warzywa umyć i oczyścić.
- Fasolkę, paprykę, bakłażana, pieczarki i oliwki pokroić na małe kawałki
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a cukinie w półplasterki
- Posiekać szpinak i cebulkę.
- Wszystkie warzywa z wyjątkiem szpinaku i pomidorków poddusić na odrobinie oleju (1 łyżka wystarczy) - doprawić do smaku.
- Pierś kurczaka oczyścić, opłukać i doprawić solą i pieprzem - dodać do warzyw i lekko poddusić.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
- Ciastem wyłożyć silikonową formę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
- Na podpieczoną tartę nałożyć podduszone warzywa z kurczakiem, świeży szpinak i pomidorki.
- Całość zalać sosem wykonanym z roztrzepanych jajek, jogurtu greckiego i przypraw .
- Na wierzch można położyć plasterki mozzarelli.
- Piec na zloty kolor. (około 25min)
Po upieczeniu posypać świeżą bazylia, gotowe!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Żytnio-razowa quiche z kurczakiem i warzywami
Kolejna wariacja na temat tradycyjnego dania kuchni francuskiej czyli Quiche. Żytnio-razowy quiche z kurczakiem i warzyw...Razowy quiche z brokułami
Zainspirowana, postanowiłam przygotować zdrowszą alternatywę quiche dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Ciast...Śródziemnomorski quiche z kurczakiem
Niewielkie modyfikacje tradycyjnego przepisu na quiche powodują, że śródziemnomorski quiche z kurczakiem w 100% s...Zobacz więcej przepisów na: