Śródziemnomorski quiche z kurczakiem

Śródziemnomorski quiche z kurczakiem

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Niewielkie modyfikacje tradycyjnego przepisu na quiche powodują, że śródziemnomorski quiche z kurczakiem w 100% spełnia wymagania zdrowej kuchni. Śródziemnomorski quiche z kurczakiem zawiera dużą ilość warzyw, pełnowartościowe białko, umiarkowaną zawartość tłuszczów, a zastępując śmietanę jogurtem znacznie ograniczamy ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Za taki posiłek bez wątpienia będzie nam wdzięczny nasz układ krążenia!!!

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 300g
  • Mąka razowa 1 szklanka
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Szpinak 3/4 szklanki
  • Fasolka zielona 8 sztuk
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki
  • Bakłażan 1 gruby na 1cm plaster
  • Cukinia 1/2 sztuki
  • Cebula posiekana 2 sztuki
  • Pomidorki koktajlowe 4-5 sztuk
  • Pieczarki 3 sztuki
  • Oliwki czarne 1/4 szklanki
  • Jajka (duże) 2 sztuki
  • Jogurt grecki 1/2 szklanki
  • Jogurt naturalny 2-3 łyżki
  • Bazylia suszona, oregano, szczypta
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Mozzarella (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • świeża bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na zdrowy śródziemnomorski quiche z kurczakiem

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta.
  2. Mąkę razową wymieszać z pszenna, proszkiem do pieczenia, dodać 2-3 łyżki jogurtu, 2 łyżki oleju roślinnego - zagnieść
  3. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 min - w czasie gdy ciasto schładza sie można zając się przygotowaniem farszu.
  4. Warzywa umyć i oczyścić.
  5. Fasolkę, paprykę, bakłażana, pieczarki i oliwki pokroić na małe kawałki
  6. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a cukinie w półplasterki
  7. Posiekać szpinak i cebulkę.
  8. Wszystkie warzywa z wyjątkiem szpinaku i pomidorków poddusić na odrobinie oleju (1 łyżka wystarczy) - doprawić do smaku.
  9. Pierś kurczaka oczyścić, opłukać i doprawić solą i pieprzem - dodać do warzyw i lekko poddusić.
  10. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C.
  11. Ciastem wyłożyć silikonową formę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez około 15 minut.
  12. Na podpieczoną tartę nałożyć podduszone warzywa z kurczakiem, świeży szpinak i pomidorki.
  13. Całość zalać sosem wykonanym z roztrzepanych jajek, jogurtu greckiego i przypraw .
  14. Na wierzch można położyć plasterki mozzarelli.
  15. Piec na zloty kolor. (około 25min)

Po upieczeniu posypać świeżą bazylia, gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy