Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.
To zupa pomidorowa idealna dla dzieci. Bardzo delikatna, dzięki temu, że zamiast koncentratu pomidorowego używamy 100% soku pomidorowego (ale nie ostrego:). Troszkę czasochłonne jest gotowanie wywaru ale dzięki temu zupa pomidorowa ma zdecydowanie lepszy smak, więc warto.
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Jeśli szukacie niewielkiego dania, które można podać najmłodszym, to polecam orzechowepaluszki rybne. Miękki środek, a na zewnątrz chrupiąca warstwa orzechów - niebo w gębie! Zamiast w orzechach paluszki rybne można oczywiście klasycznie panierować w tartej bułce, ale w wersji orzechowej, paluszki rybne naprawdę świetnie smakują.
Rolada serowa to mocno serowa, bardzo smaczna propozycja zarówno dania obiadowego jak i zimnej przekąski. Idealnie komponuje się z intensywnym, ostrym smakiem pora.
Przepis na pałki z kurczaka z miodem i żurawiną. Żurawina w połączeniu z miodem nadaje tej potrawie oryginalny smak i mile łaskocze podniebienie. Podajemy z ziemniakami , sałatą i pomidorami lub mizerią.
Zdrowe i przepyszne kotlety z bardzo zdrowej kaszy jaglanej posiadającej dużo witamin i wpływającej pozytywnie na nasze zdrowie. Kotlety z kaszy jaglanej idealnie pasują na wegetariański obiad. Ze składników powstanie 6 kotlecików.
Sprawdzony przepis na roladki z indyka. Polecam, bo wykwintne roladki z piersi indyka faszerowane wątróbka drobiowa to świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Oto mój sprawdzony przepis na naleśniki z mięsnym farszem z dodatkiem kukuryszy i czerwonej fasoli. Polecam taki przepis na naleśniki z mięsem, bo efekt jest naprawdę pyszny.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.