Dzieciaki uwielbiają paluszki rybne, a przynajmniej ich grubą warstwę panierki. Niestety paluszki rybne nie są najzdrowszym daniem.... Czasami nawet boję się spojrzeć na skład mrożonych paluszków rybnych, gdzie ryba jest w mniejszości; w większości zaś wypełniacze i dodatki. Dlatego polecam zrobić samemu klasyczne paluszki rybne; obiecuje że podobnie jak dorośli, dzieciaki będą pałaszować je z wielkim apetytem. Zatem do dzieła! :)
Paluszki rybne to jeden z tych produktów, na widok których moja dietetyczna dusza, przysięgam że krzyczy ;) Może się nawet zdarzyć, że mrożone paluszki rybne niewiele mają wspólnego z rybą – w zamian w składzie można znaleźć mnóstwo dodatków do żywności.... Zatem kolejny raz przypominam o czytaniu etykiet! A jak już zgłębicie skład, wtedy nie będę musiała Was przekonywać do zrobienia w domu paluszków rybnych z kaszą kuskus :)
Jeśli szukacie niewielkiego dania, które można podać najmłodszym, to polecam orzechowepaluszki rybne. Miękki środek, a na zewnątrz chrupiąca warstwa orzechów - niebo w gębie! Zamiast w orzechach paluszki rybne można oczywiście klasycznie panierować w tartej bułce, ale w wersji orzechowej, paluszki rybne naprawdę świetnie smakują.
Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z jakim jest podawany, ostrego i dość mocno paprykowego. Ja polecam placek po węgiersku z gulaszem prawie bez sosu mięsnego, za to z dodatkiem sosu czosnkowego. Czysta rozpusta.
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Racuchy to danie smaczne i sycące. Racuchy twarogowe sprawdzą się na śniadanie i na kolację, tym bardziej, że moje racuchy z beztłuszczowym kefirem i chudym twarogiem są niskokaloryczne. Poznaj mój świetny przepis!
Pasta z makrelą i szczypiorkiem jestzdrowa pożywna i smaczna!Pasty do chleba skutecznie urozmaicają mój i moich pacjentów jadłospis. Chociaż na pierwszym i nigdy nie zachwianym miejscu znajduje sie pasta z jajek, ale drugie zdecydowanie należy do past z dodatkiem ryb, a pasta z makrelą i szczypiorkiem jest jedną z moich ulubionych :)
Jajka faszerowane to proste i smaczne danie, które gości na wielu stołach. Jajka faszerowane z chrzanem i cebulą robię dosyć często. Nie wymaga to ode mnie specjalnych przygotowań, bo jajka faszerowane z chrzanem i cebulą mogę zrobić przygotowując obiad, czy kolację. Polecam!
Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z pysznym sosem... Tym razem do pulpetów z indyka przygotowałam pyszny sos porowo-koperkowy. Pyszne i zdrowe obiadowe danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam!
Drób jest bardzo popularny w naszej kuchni. Jednak udźce z kurczaka nie każdy przyrządza. Przyznam szczerze, że dopóki nie pojawiły się jako gotowy półprodukt w lidlu, nie chciało mi się luzować udek z kości, obierać ze skóry. Ale skoro mam tą najgorszą robotę za sobą to samo mięsko doczyścić, doprawić i przygotować nie stanowi żadnego problemu i sprawia niesamowitą frajdę. W moim domu udźce z kurczaka zagościły od niedawna na dobre. Polecam!
W chłodne dni polecam przygotować tę pyszną i bardzo pożywną zupę. Przyprawy nadają jej aromatu i pysznie rozgrzewają. Zupa krem to moja ulubiona zupa.
Bardzo syta zupka warzywna z liściem kalarepy, z dodatkiem kaszy pęczak, która jest jedną z najbardziej wartościowych kasz, a oprócz tego ma wiele składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy i minerały.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.