Puszysty piernik

Puszysty piernik

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Przepis na piernik, a  piernik jak sama nazwa mówi jest puszysty, a przy tym i miękki! Polecam piernik na Święta!

Składniki:

  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl śmietany
  • 20 dag płynnego miodu
  • 1,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik w kilku krokach:

  1. Przygotowanie puszystego piernika zacznijmy od utarcia margaryny z cukrem i żółtkami jajek.
  2. Następnie wlejmy płynny miód, wodę, dodejamy śmietanę, wsypmy kakao, mąkę pszenną, sodę i przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszajmy.
  3. Teraz zabierzmy sie za ubicie z białek piany, którą dodajmy do ciasta na końcu. Ciasto wlewamy do keksówki  8/33 i pieczemy w 180 stopniach ponad 60 minut.

Puszysty piernik gotowy.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy