Zaczynamy od zagniatania ciasta. Wkładamy je do lodowki na 15 minut. Wycinamy sobie szablon ścian oraz dachu z papieru, odrysowuję na rozwałkowanym cieście,podczas wałkowania podsypuję mąką.
Wymiary domku: ściana duża: 12 x 8 cm, bok: 8 x 8 cm, dach: 15×8 cm, spady między dachem a mniejszą ścianą po 5 cm- wysokość 10 cm. Wycinam okna na ścianach 12×8 cm.
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut. Odstawiamy do ich całkowitego przestygnięcia. Z białka i cukru pudru robimy gęsty lukier. Sklejamy ściany, dach, dekorujemy lukrem według własnych pomysłów.
Piernik, który nie wymaga dużego nakładu pracy, bo przygotowuje się go w automacie do pieczenia chleba. To już kolejny mój przepis na ciasto z automatu.
W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa – młodego i utalentowanego pasjonata sztuki cukierniczej. Z okazji zbliżających się świąt podzielił się z nami swoim autorskim przepisem na słodki korzenny piernik bożonarodzeniowy.
Pyszny piernikowy tort z jabłkami i rodzynkami, przełożony bitą śmietaną. Na koniec udekorowany nitkami karmelu. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości przygotujcie ten tort. Polecam.
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.