Chatka z piernika

Chatka z piernika

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Sprawdzony przepis na piernik, a dokładniej chatki z piernika, które będą uroczą ozdobą świąteczną, a po Świętach można je po prostu zjeść :)

Składniki:

  • na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 240 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki cukru pudru
  • na lukier:
  • białko
  • ponad 1 szklanka cukru pudru (lepiej przygotować sobie więcej)
  • dekoracje:
  • kilka zwykłych landrynek
  • kilka cukierków typu m&m's
  • białe tik taki
  • pisaki cukrowe kolorowe
  • gotowe dekoracje cukrowe (Baba Jaga, kot)

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na piernik, z którego stworzymy piernikowe chatki:

  1. Przygotować szablony do zrobienia domku: cztery ściany (dwa dłuższe prostokąty i dwa kwadraty z trójkątem u góry), dach (dwa duże prostokąty). Szablony przygotować z papieru, aby potem można było wg nich wyciąć ciasto.
  2. Na stolnicę lub blat wysypać mąkę, dodać cukier puder, przyprawę do piernika i masło. Posiekać nożem. Dodać miód, żółtko i całe jajko. Zagnieść, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Wsadzić do lodówki na ok. 20 min.
  3. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Na cieście ułożyć przygotowane wcześniej szablony i wyciąć kształty ścian i dachu. Powycinać ostrym nożem okna i ewentualnie drzwi.
  4. Wycięte elementy ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. W okna włożyć pokruszone landrynki - po upieczeniu zastygną nam w oknach tworząc szybki. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.
  5. Z białka i cukru pudru ukręcić lukier.
  6. Z ostudzonych elementów budować domki sklejając lukrem poszczególne elementy. Należy uważać, ponieważ lukier nie skleja elementów od razu, należy je chwilę przytrzymać. Odstawić do wyschnięcia.
  7. Dekorowanie - wg własnego uznania. Można użyć gotowych pisaków cukrowych lub pozostałego białego lukru.

Chatka z piernika gotowa.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy również

jasny-piernik-miodowy

Jasny piernik miodowy

Jasny piernik miodowy zawsze mi się kojarzył ze świąteczną krzątaniną. Wydawało mi się, że taki jasny piernik miodowy je...
piernik-bozonarodzeniowy

Piernik Bożonarodzeniowy

W warszawskiej Miodowa Cafe na Senatorskiej zawsze pachnie obłędnie. To zasługa Adama Freusa, Szefa Cukierni Miodowa &nd...
moj-piernik

Mój piernik

Piernik w wersji z delicjami! Polecam przepis na piernik w innej odsłonie, tym razem piernik z delicjami. Niebo w gebie!
piernik-z-orzechami-i-rodzynkami

Piernik z orzechami i rodzynkami.

Bardzo mięciutki i puszysty piernik, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie z...
piernik-przekladany-powidlami

Piernik przekładany powidłami

Jak święta to piernik przekładany powidłami. Aromatyczny, pachnący i doskonale przełamujący świąteczne obżarstwo. Pierni...

Zobacz więcej przepisów na:

Piernik

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy