Polecamy dzisiaj:

Smaczne knedle ze śliwkami

Piernik z orzechami i rodzynkami.

print Drukuj
Piernik z orzechami i rodzynkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

2 oceny

Bardzo mięciutki i puszysty piernik, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa. Polecam ten pyszny przepis.

składniki

Ciasto:

6 jajek

30 dag masła lub margaryny

1 szklanka miodu

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

4 szklanki mąki pszennej

1 przyprawa do piernika

1 łyżeczka amoniaku

2 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki rodzynek

pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich

 

Polewa:

odrobina gorącej wody

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe do dekoracji

sposób przygotowania

1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, następnie dokładnie studzimy.

2. Do wystudzonej masy dajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka i dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy orzechy i rodzynki.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z ciastem.

4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

5. Piernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy go oczywiście suchym patyczkiem, czy jest upieczony.

6. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników. Polewa powinna być gęsta i szklista.

7. Gotową polewę smarujemy na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy wiórkami kokosowymi.

8. Piernik kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!