Jasny piernik miodowy

Jasny piernik miodowy

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Jasny piernik miodowy zawsze mi się kojarzył ze świąteczną krzątaniną. Wydawało mi się, że taki jasny piernik miodowy jest trudny. Wypróbowałem jednak przepis mojej siostry i mogę powiedzieć, że jasny piernik miodowy to łatwizna. A ten korzenno-miodowy aromat nie ma sobie równych!

Składniki:

  • miód - ¾ szklanki
  • miękkie masło - 100 g
  • cukier - 160 g
  • mleko - 125 ml
  • śmietana (12%) - 100 g
  • jajka (osobno żółtka i białka) - 5
  • mąka - 300 g
  • soda - 1 łyżeczka
  • przyprawa korzenna
  • kakao -  3-4 łyżki
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania:

A oto jak zrobić jasny piernik domowy?

  1. Podgrzej miód w garnku - mieszając żeby się nie przypalił.
  2. Odstaw do ostygnięcia i do miski przesiej 150g mąki.
  3. Dodaj masło i mleko i ucieraj mikserem na gładką masę.
  4. Pozostałą mąkę przesiej i mieszaj przyprawą i kakao.
  5. Żółtka utrzyj  z cukrem. Gdy będą już jak kogel mogel dodaj je do ciasta.
  6. Dodaj  śmietanę i sodę rozpuszczoną w dwóch łyżeczkach zimnej wody.
  7. Na koniec wymieszaj ciasto z mąką.
  8. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  9. Następnie powoli dodaj ubite białka do ciasta delikatnie mieszając.

Jasny piernik miodowy należy piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Uprzedzam, że trudno się oprzeć zapachowi! Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy